Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lev

9. 6. 2011

 


Lev pustinný

(Panthera leo)

Třída:  Savci (Mammalia)
Řád:  Šelmy (Carnivora)
Čeleď:  Kočkovití (Felidae)
Podčeleď:  Velké kočky (Pantherinae)
Druh:  Lev pustinný (Panthera leo)
Výskyt:  Afrika
Velikost:  Délka samce až 3 m
Hmotnost:  Až 250 kg
Počet mláďat:  Až 6 mláďat
Doba březosti:  100-115 dnů
Potrava:  Zebry, antilopy, prasata, ptáky, ..
Lev pustinný Je nejznámějším zástupcem velkých koček. Znali ho již Egypťané, Řekové a Římané. Opředli ho mnoha skazkami a bajkami, z nichž mnohé se udržely až dodnes. Říká se mu král zvířat.

 

Velikost:
samice: 2,4-2,7 m
samec: 2,4-3,3 m ocas: 80-100 cm
Hmotnost: samice: 120 až 180 kg
samec: 150 až 250 kg
Výška: v kohoutku - samec 120-130 cm

Výskyt:
Lvi byli ještě před několika staletími hojně rozšířeni v Africe a v Asii, dokonce i v jižní Evropě, avšak po celá staletí byli pronásledováni lidmi a dnes je již jejich populace podstatně menší. V Asii dnes lev žije již pouze v indické rezervaci Gírský les. V Africe jižně od Sahary. Žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami. Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou.

Potrava:
Jediná kočka žijící a lovící ve skupině s výrazně se projevujícím dimorfismem. Skupinový způsob lovu jim umožňuje lovit velké savce. Převahu ve smečce mají mohutnější lvi, hlavním lovcem je lvice. Velikost teritoria je rozdílná dle hojnosti krajiny - 20 až 400 km2. Je to lovec i mrchožrout. Často sebere kořist svým kočičím kolegům gepardovi a levhartovi. Pokud je nažrán prospí denně až 20 hodin. Denní spotřeba masa je 5 až 7 kg. Naráz dokáže spořádat až 30kg. Loví hlavně zebry, antilopy, buvolce, prasata bradavičnatá, žirafy, mláďata hrochů a slonů, ale sní i ptáky, myši, hady, ještěrky, dokonce i kobylky a mnohdy nepohrdne ani zdechlinou.

Rozmnožování:
Lev se dožívá v přírodě průměrně 15 let (v zoo výjimečně až 30 let). Pohlavně dospívá ve 3 až 4 letech. Doba rozmnožování není závislá na ročním období. Během 4 dnů dojde ke spojení lva se samicí šestkrát až osumkrát za den, ale až 4. den bývá rozhodující.

Mláďata:
Doba březosti je obvykle 100 - 115 dnů. Rodí nečastěji dvě nebo tři mláďata, ve vrhu může být i šest mláďat. Porodní hmotnost - 2kg. V prvních dvou týdnech jsou slepá a samice se o ně starají a první měsíc se od nich nevzdaluje. Lev v té době zásobuje lvici masem, aby se nemusela vzdalovat. Lvíčata mají totiž mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chrání před zraněním v soubojích. Lvíčata pohlavně dospívají po dvou letech.

Je známo sedm poddruhů lva pustinného:
Lev indický, lev perský - vyhuben
Lev masajský, lev senegalský - velmi ohrožen
Lev konžský - velmi ohrožen
Lev berberský - vyhuben, pouze v ZOO
Lev kapský - vyhuben

Lev je jedinou kočkovitou šelmou s výraznou pohlavní dvojtvárností (samec má hřívu). Lev má dvakrát lepší sluch než člověk.

Ochrana:
Lev je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: zranitelný - VULNERABLE (VU), stupeň (A2abcd).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA