Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chobotnatci

26. 5. 2011

Soubor:Sri Lankan elephants.jpg

Z tohoto kdysi tak bohatého řádu dodnes přežívají jen tři druhy. Chobotnatci označujeme jako
Slony , jsou dnes největší suchozemští savci na světě.Sloni se mohou za příhodných podmínek se dožívají až 70 let. Jejich nejvýraznějším znakem je chobot. Chobot vznikl prodloužením a srůstem horního pysku a nosu slouží k uchopování předmětů a podávání potravy a k péči o povrch těla, k dýchání, ale i ke komunikaci. Pomocí chobotu sloni také nabírají vodu, kterou si vstřikují do úst. Chobotem však v žádném případě nepijí! Sloni mají na končetinách pět srostlých prstů, na jejichž špičky došlapují. Tělo kryje silná, ale velmi citlivá kůže s množstvím potních a mazových žláz, která je velmi řídce porostlá tuhými chlupy. Výrazným znakem chobotnatců je jejich chrup. Nápadné velké kly jsou u slonovitých přeměněné horní řezáky. Slouží nejčastěji při loupání kůry stromů a hrabání v zemi.

Slon indický
Délka těla činí 5,5 až 6,4 m, ocas 0,5 až 1,2 m, výška 2,5 až 3 m, hmotnost u samic 2,7 t, u samců 5,4 t. Má jen řídké osrstění, chlupy jsou dlouhé, tuhé a štětinaté, na konci ocasu je štětinka z žíní. Kůže je tmavošedá až hnědá, často však na čele, při bázi chobotu, na boltcích a na hrudi u starších jedinců pokrytá masově až světle růžově zbarvenými skvrnami. Kůži mají ovšem stále pokrytou prachem, který si často sypou chobotem na záda. Kly mají jen samci. Slon indický má relativně mnohem menší ušní boltce než jeho africký příbuzný, na konci chobotu jen jediný "prstík", čtyři kopytovité nehty na zadních nohách, ploché čelo a jeho hlava je nejvyšším bodem těla. Žije od Himálaje po Indočínu a Malajský poloostrov, v Číně po Jang-c´ťiang, v jižní Indii, na Srí Lance, Sumatře, Jávě, Borneu. Obývá husté lesy. Potravně využívá širokou škálu nejrůznějších rostlin, spotřebuje obrovská množství kůry, kořenů, listů a větví. Často také způsobuje velké škody na banánových plantážích, plantážích cukrové třtiny a na rýžových polích. Dospělý slon spotřebuje asi 150 kg rostlinné potravy denně. Žije většinou společensky. Nicméně staří samci bývají samotáři, mladí vytvářejí mládenecké skupiny. Samice s mláďaty i bez mláďat žijí většinou ve stádech asi o 40 zvířatech. Pouze říjné samice přivádějí do těchto stád i býky. Délka březosti je asi 615 až 670 dnů. K porodům pak dochází téměř po celý rok, kromě slonů z extrémně suchých oblastí. Novorozená mláďata váží asi 100 kg, jsou velmi vyspělá, krátce po porodu se stavějí na nohy a za pár dní už doprovázejí matku. Sají mléko ústy a ne chobotem a i cizí mláďata jsou ochotně nakojena dalšími samicemi ze stáda. Po 18 měsících se mladí sloni začínají samostatně živit, nicméně zůstávají ještě několik dalších let v péči matky.
Slon africký

Mohutný, majestátní slon je nepochybně nejvýraznějším savcem Afriky. Má oproti slonu indickému větší boltce i kly a na konci chobotu má dva prstíkovité výrůstky. Samice jsou menší než samci a mají kratší kly. Za poledního vedra sloni odpočívají a další jedno až dvě období odpočinku mají v noci, ale jinak jsou neustále aktivní a při hledání potravy křižují svou kolébavou chůzí. Podle velikosti spotřebuje slon denně až 200 kg rostlinné potravy, kterou si utrhne chobotem a podává do tlamy. Jeho jídelníček obsahuje listy, výhonky, větvičky, kořínky a plody mnoha rostlin a příležitostně si pochutná i na zemědělských plodinách. Sloni jsou společenská zvířata, zvláště samice, a je o nich známo že se starají o své druhy v případě nebezpečí či nemoci. Stáda jsou obvykle tvořena několika samicemi s mláďaty různého věku. Staří samci mohou být vystřídáni mladšími a ze stáda vyhnáni. Rozmnožování probíhá po celý rok a samice v říji se někdy páří s více samci. Doba březosti je 22 měsíců a samice rodí téměř vždy jen jedno mládě. Mládě kojí nejméně 2 roky a zůstávají spolu mnohem déle. Samice často pečuje o několik mláďat různého věku i přesto, že rodí jen jednou za 2 až 4 roky.

Slon pralesní
O tomto druhu se již dlouho vědci dohadují. Původně byl popsán jako poddruh, poté byla jeho existence zcela zpochybněna. Ač byl mnohokrát analyzován a potvrzován jako oprávněný samostatný druh, uznán byl teprve nedávnou. Žije v Africe a je jen o něco menší než slon indický.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA